Ako se ne ispune uslovi, obustava rada od 16. avgusta

SARAJEVO, TUZLA: Skoro 2.200 rudara Rudnika mrkog uglja Kreka 16. avgusta stupiće u štrajk ukoliko menadžment ovog rudnika realizuje odluku da 30% radnika ovog rudnika pošalje na čekanje bez roka i da im da 60% plate, piše Klix.ba.

Sindikat rudara ovog rudnika zatražio je juče ujutru od JP Elektroprivreda BiH i Vlade FBiH da pokrenu smenu menadžmenta i da stave van snage ovu odluku, u protivnom rudari će, pored štrajka, organizovati i proteste ispred zgrade Direkcije JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu i Uprave Rudnika mrkog uglja Kreka u Tuzli.

Zuhdija Tokić, predsednik Sindikalne organizacije ovog rudnika, za Nezavisne ističe da su juče ujutru organizovali hitni sastanak Sindikata i uputili zahtev za smenu menadžmenta.

Navodi da odluka menadžmenta nema zakonsko uporište, zbog čega će rudari koji odu na čekanje pokrenuti i tužbe.

- Ljudi su zabrinuti, ova odluka predstavlja njihovo slanje u neizvesnost, jer rudnici Kreka imaju prosečnu neto platu 1.082 KM. Više od 75% radnika je kreditno zaduženo, tako da će se doći u poziciju da oni možda neće moći platiti ni ratu kredita - kaže Tokić za Nezavisne.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o prekidu rada rudara, 14. jula ove godine došlo je do privremene obustave proizvodnje uglja u Organizacionoj jedinici u Dubravama, nadomak Živinica, zbog čega se beleži pad prihoda, a shodno usvojenom dokumentu, radnici koji se nalaze na čekanju primaće 60% osnovne plate.

Ova odluka na snagu je trebalo da stupi 1. avgusta ove godine, ali njena implementacija još nije počela.

Ističe da su 31. jula bili na zajedničkom sastanku sa menadžmentom i da su na tom sastanku precizno i jasno predstavili stavove radnika i Sindikata.

Krekini rudnici su u Elektroprivredu BiH ušli 2009. godine i tada su imali 4.014 radnika s proizvodnjom po radniku od 624,6 tona.

U ovoj godini Kreka ima 2.194 radnika i 725 tona uglja po radniku.

Iz Vlade Federacije BiH Nezavisnim je rečeno da još nisu dobili nikakav zahtev od Sindikata, te da se obratz za pitanja na adresu Elektroprivrede BiH.

Iz Uprave Rudnika mrkog uglja Kreka nisu želeli davati informacije za medije, a iz Elektroprivrede BiH nisu dobijeni odgovori do zaključenja ovog broja Nezavisnih.

pročitajte još

Pao AVION sa TURISTIMA

Autor: Mirsada Lingo Demirović

#Sarajevo

#rudari

#tuzla

#čekanje

#Štrajk