Bolnice prepune pacijentima, teški slučajevi leče se na stolicama

U pojedinim delovima Rusije zdravstveni sistem je maksimalno opterećen, a rad lekara ekstremno težak, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin pre nekoliko dana i saopštio da je vlada stavila na raspolaganje dodatna sredstva za zaštitnu opremu, testove i lekove. U utorak je u Rusiji peti dan zaredom zabeleženo više od 18.000 novih infekcija.

Osim u Moskvi, gde ima oko 5.000 novih slučajeva dnevno, broj zaraženih raste i u drugim krajevima zemlje, gde je zdravstveni sistem hronično loš.

Posebno dramatične vesti i slike trenutno stižu iz Sibira. U bolnici u Tomsku stariji pacijenti leče na ležajevima ili sede na stolicama u hodniku. Nema slobodnih kreveta, pa pacijente smeštaju na stolice. Vlasti su saopštile da je situacija bila takva samo prošlog vikenda, da su svi zbrinuti i da sada ima više kreveta, dok iz Tomska stižu vesti o dugom čekanju na vozila hitne pomoći, o kolapsu apoteka i nedostatku lekova, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

IZVOR: TW / @MrMaaay

Iz najmanje 5 gradova stižu vesti o prepunim mrtvačnicama. Iz Barnaula, u Altajskoj Pokrajini, na granici sa Kazahstanom, i iz Novokuznjetska u susednoj Kemerovskoj oblasti, stigli su snimci tela umrlih u crnim plastičnim vrećama koja su silom prilika ostavljena u podrumu, na krevetima, policama i na podu.

Autor: pink.rs

#COVID-19

#bolnice