Rezolucijom bi se pozicija visokog predstavnika potpuno ukinula za dve godine

Rusija i Kina prosledile su članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom bi se visokom međunarodnom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzela ovlašćenja za nadgledanje primene mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u BiH i kojom bi se ova pozicija potpuno ukinula za dve godine.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je AP imao uvid, navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji o primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna s obzirom na napredak koji su postigle bosanske strane.

Nacrt podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita iz Nemačke do 31. jula 2022. godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, međunarodnog tela koje je vodilo mirovni proces u BiH, formalno su imenovali Šmita za sledećeg visokog predstavnika 27. maja. On bi trebalo da preuzme položaj 1. avgusta posle ostavke koju je Valentin Incko podneo 27. maja, a nakon što je tu funkciju obavljao 12 godina.

Autor: redportal.rs

#Bosna i Hercegovina

#Savet Bezbednosti UN

#kina

#rezolucija

#rusija

#visoki predstavnik