Pojedinačni iznos će biti 4.000 KM

BANJALUKA: Grad Banjaluka i ove godine sufinansira vantelesnu oplodnju, a na javni konkurs za dodelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje prijavile su se 22 osobe, pišu Nezavisne novine.

Iz Gradske uprave navode da će ove zahteve razmatrati komisija, nakon čega će odlučiti koji pojedinci ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom o raspodeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici grada.

Budžetom grada za 2021. godinu za ovu namenu planirana su sredstva u iznosu od 70.000 KM, a pojedinačni iznos će biti 4.000 KM.

Dodaju da je 2020. godine primljen 21 zahtev, od čega je 14 njih ispunjavalo uslove, a za šta je iz budžeta grada za ove namene izdvojeno 56.000 KM.

Danijela Filipović, portparol ZU Medico-S za Nezavisne ističe da, kao ustanova koja se 20 godina bavi lečenjem neplodnosti i postupcima vantelesne oplodnje, pozdravljaju svako nastojanje da se pomogne parovima na putu do roditeljstva.

- Potpuno svesni činjenice da smo mi mala zemlja, moramo da naglasimo da je u ovoj oblasti učinjeno mnogo, ali da uvek ima prostora za više - kazala je Filipovićeva.

Budući da, kako kaže, Fond zdravstvenog osiguranja RS snosi troškove za 3 postupka vantelesne oplodnje, većina parova svoje lečenje završi u njihovoj ustanovi te se ostvare u ulozi roditelja.

- Takođe, imamo i veliki broj onih koji se nakon jedne ostvarene trudnoće posle 1. ili 2. postupka jave na naredni, kako bi pokušali ostvariti još jednu trudnoću - rekla je Filipovićeva.

Dodaje da neretki i u tome uspeju, te da su u nekim situacija potrebna i više od 3 postupka da bi se došlo do 1. trudnoće, u čemu je pomoć gradova i opština vrlo značajna.

Naime, kako kaže, prema podacima medicinskih statistika, većina, odnosno oko 75% parova, reši svoj problem i ostvari trudnoću sa 3 pokušaja vantelesne oplodnje, ali je u nekim medicinski komplikovanijim izazovima potrebno odgovoriti metodama poput donacije reproduktivnih ćelija, koja još zakonski nije uređena u BiH.

- Iz tog razloga smatramo da je podrška parovima od presudne važnosti, te pozdravljamo svaku odluku koja je u korist pacijenata - istakla je Filipovićeva.

Podsećamo, grad je i 2019. i 2018. godine podržao sve validne zahteve za vantelesnu oplodnju, kojih je 2019. godine bilo 8, a godinu pre 35.

Autor: Nikolina Aleksić

#BANJALUKA

#bebe

#podrška

#vantelesna oplodnja