Oglasila se Crkvena opština Cetinje

Grupa ljudi u mestu Bata Cucka u opštini Cetinje blokirala je put ka seoskoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja na taj praznik kako bi sprečila sveštenike i meštane da uđu u crkvu, saopštila je Crkvena opština Cetinje. Kako su dodali, ta grupa je bila "pod očiglednom dirigentskom palicom DPS"

- Krajnja namera ovog političkog i očigledno nacional-šovinističkog skupa bilo je sprečavanje kanonskih i nadležnih sveštenika da – zajedno sa meštanima koji su porodično vezani za pomenutu bogomolju – na verski praznik pristupe crkvi - saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje.

Kako dodaju, reč je o lokalnom putu koji nije ni u čijem privatnom vlasništvu.

- Kako se dobro zna da su i sveštenici i vernici građani Crne Gore koji su većinski ili meštani ili vode poreklo iz tog sela – ovakav postupak smatramo organizovanim kršenjem elementarnih ljudskih i verskih prava, a u režiji bivšeg crnogorskog režima i struktura koje su sa njim interesno vezani. Zato ne zameramo toliko počiniocima, koliko organizatorima svega - saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje.

- 24 časa uoči nemilog događaja, društvenim mrežama su kružili pozivi na ovo destruktivno okupljanje, sa vidljivih i poznatih adresa - navodi CO Cetinje.

- Očekujemo od nadležnih državnih organa da procesuiraju nalogodavce ovoga nedela i spreče ovakvu praksu kojom određena politika provocira incidente. Naročitom pribranošću i pastirskom brigom sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske, u ovom slučaju je sprečen incident većih razmera pošto je veliki broj ljudi, koji po običaju, decenijama unazad dolaze na ovaj verski skup – umoljen da se vrati u poslednjem trenutku i da ne ide u Cuce. Ovim putem se zahvaljujemo svim blagočestivim stanovnicima Cuca i svim ljudima upućenim na svoj zavičaj (koji žive u drugim crnogorskim gradovima) što su poslušali svoje sveštenike i doprineli odsustvu bilo kakvih tenzija na terenu - saopštava CO Cetinje, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

Autor: undefined

#Put

#blokiran

#cetinje

#crkva

#prolaz

#spc

#sveštenicima