Na pomolu skandal na Evropskom prvenstvu

Fudbaleri Hrvatske izgubili su juče u 1/8 finala Evropskog prvenstva od Španije posle produžetaka rezultatom 5:3. Pored velikog broja golova i uzbuđenja koje je ova utakmica donela jedan detalj umalo se sakrio svima koji prate fudbal.

Naime, reprezentativci Hrvatske su nosili dres na kom je bilo ustaško obeležje! Ako malo bolje pogledate zastavu na inače crnom dresu Hrvatske možete videti da je na šahovnici prvo polje belo:

Foto: Printscreen Instagram

Upravo je takva šahovnica bila na ustaškim obeležjima u NDH, pa je krajnje neprimereno da se slave oni koji su činili strašne zločine i gotovo istrebili jedan narod. UEFA još uvek nije reagovala na ovo što se dogodilo, ali će morati da se ogradi od ovog incidenta jer UEFA najstrože kažnjava rasizam.

Hrvati ovo nije prvi incident ove vrste. Setimo se samo Šimunića koji je skandirao ustaški pozdrav "za dom spremni" zbog čega je bio kažnjen tako što nije igrao Svetsko prvenstvo. A ne treba zaboraviti i incident na kom je bio iscrtan kukasti krst na terenu pre utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Autor: redportal.rs

#Dres

#Hrvatska

#Rasizam

#evropsko prvenstvo

#fudbal

#ustase