Nije se mnogo uznemirila jer je ljudi teraju

Na društvenim mrežama se danas pojavio snimak napada medvedice na stado ovaca u vlašičkom naselju Mudrike. Tom prilikom medvedica je napala ovcu i ubila je.

Srećom, nije napala nikoga od meštana, te su je u strahu pokušavali na sve načine oterati.

Ovu informaciju za portal Radio Sarajevo.ba potvrdio je Enes Ibrak, predsednik Lovačkog društva Srednjobosanskog kantona.

- Medvedica je sa 2 mladunca došla u vlašičko naselje Mudrike, te ubila jednu ovcu. Na svu sreću, nije napala meštane - izjavio je Ibrak za navedeni portal.

Prema njegovim rečima, medvedica je navikla na ljude i nije se mnogo uznemirila nakon što su je meštani pokušali oterati.

- Medvedica je dan ranije bila u jednom selu koje se nalazi tu u blizini. S obzirom da na tom području nije našla ništa zanimljivo, došla je u selo Mudrike. Navikla je na ljude i zbog toga ju je teško oterati s tog područja - rekao je predsednik Lovačkog društva SBK.

S obzirom da je na snimku napisano da je u toku hajka na medvedicu, to znači da se otera s tog lokaliteta, nipošto je ne smeju ubiti.

- Sezona je parenja i zakonski je zabranjeno ubijati medvede. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva daje dozvolu za odstrel - dodao je Enes Ibrak.

Navedeni portal je kontaktirao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona povodom ovog slučaja, ali trenutno nemaju službeni zapisnik.

- Nemamo službeni zapisnik, niti nam je bilo šta prijavljeno - kratko su za portal Radio Sarajevo.ba prokomentarisali iz MUP-a SBK.

Kako je izgledao napad medvedice, pogledajte u videu ispod 👇🏻:

Autor: radiosarajevo.ba

#Medvedica

#Mudrike

#napad

#ovca