Posle 10 minuta počinje automatsko čišćenje daske

BANJALUKA: Prvi samočisteći, automatski javni toalet, koji je postavljen sredinom jula 2019. godine na parkingu nekadašnje stare autobuske stanice, tokom prošle godine je koristilo 1.100 osoba, po ceni "nužde" od pola marke, prenosi portal Banjaluka.com.

To znači da je njegov "pazar" dnevno bio oko 3 KM.

Prema podacima Odeljenja za komunalne poslove, u toku ove godine, tačnije zaključno sa 31. 5. 2021. godine, usluge javnog samočistećeg toaleta je koristilo više od 800 ljudi, što je, naveli su u resornom Odeljenju, pokazatelj da se toalet koristi znatno više u 2021. godini.

- U budžetu Grada za 2021. godinu nisu izdvojena sredstva za postavljenje novih samočistećih toaleta , ali imajući u vidu da sve veći broj naših sugrađana koristi usluge javnog samočistećeg toaleta, te da isti pruža visokohigijensku i potpuno automatuzovanu uslugu, izgradnja ovakvih toaleta će biti u planu u narednom periodu, jer postoji priličan broj lokacija na koji bi se isti mogli postaviti - zaključili su u Odeljenju za komunalne poslove.

POSTUPAK ČIŠĆENJA TOALETA

Proces korišćenja je automatizovan, što znači kada korisnik uđe i zatvori vrata, unutra može boraviti 10 minuta. Nakon 5 minuta počinje zvučni signal koji upozorava da se približava istek vremena. Posle toga se svaki minut oglašava ovaj signal koji upozorava da se prostor mora napustiti.

GASI SE SVETLO

Ako se prostor ne napusti nakon 10 minuta, gasi se rasveta dok se ne napusti objekat.

Kada korisnik izađe iz toaleta i zatvori vrata, upali se senzor prostora koji 10 sekundi skenira prostor i kada ustanovi da je objekat prazan, počinje proces automatskog čišćenja WC daske.

Daska od WC šolje se uvlači u prostor koji opremljen za čišćenje, pranja i dezinfekcije. U samom WC prostoru, dok traje proces čišćenja daske, traje čišćenje poda, a toalet poseduje i SOS dugme. Cena korišćenja ovog toaleta je 0,50 feninga.

Autor: banjaluka.com

#BANJALUKA

#automatski

#svetlo

#toalet