Prvo učestovanje Severne Makedonije na NATO Samitu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je na marginama Samita NATO razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i da ga je pozvao da poseti Zapadni Balkan.

- Video sam se i sa predsednikom Bajdenom, imali smo priliku da porazgovaramo. Razgovrali smo prvo o našoj energetskoj povezanosti koju pravimo preko projekta ‘Akasadropolis’, što je američko-grčko-makedonski projekat, ali smo porazgovarali i o njegovoj poseti Zapadnom Balkanu - rekao je Zaev u intervju državnoj agenciji MIA.

Premijer Severne Makedonije je precizirao da je iskoristio priliku da pozove Bajdena i da je američki predsednik to „pozitivno komentarisao govoreći da poznaje Zapadni Balkan, da (region) ima potpunu podršku SAD i da će u svojoj agendi svakako planirati neku posetu“. Zaev je istakao da je na Samitu šefova država i vlada zemalja NATO u Briselu „iskoristio mogućnost da se vidi sa svim premijerima, kancelarima, predsednicima, koji su tu bili“.

- Video sam se još jednom sa (predsednikom Francuske Emanuelom) Makronom zato što se on video sa (bugarskim predsednikom Rumenom) Radovom. Video sam se sa kancelarkom (Nemačke Angelom) Merkel, sa premijerom Holandije (Markom) Ruteom, video sam se sa (premijerom Britanije) Borisom Džonsonom - rekao je Zaev.

Severna Makedonija je juče prvi put učestvovala na Samitu NATO u Briselu kao punopravna članica te Alijanse. U vladinoj delegaciji koju je predvodio Zaev bili su i ministri odbrane i spoljnih poslova, Radmila Šekerinska i Bujar Osmani.

Autor: tanjug.rs

#Srbija

#Zapadni Balkan

#bajden

#poseta

#zaev