Hitni slučajevi neće biti vraćeni

SARAJEVO: Zdravstveni radnici u Sarajevu od jutros su u štrajku, potvrdio je za Klix.ba dr Edo Selimić, predsednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, i dodao da medicinari ipak obavljaju dobar deo posla, te da ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje građana.

Selimić kaže da samo vlasti ugrožavaju zdravlje i život građana.

- Radićemo u skladu sa zakonima o štrajku i zdravstvenoj zaštiti. U skladu s protokolom koji propisuje koji poslovi se ne smeju obustavljati za vreme štrajka, nijedan hitni slučaj neće biti vraćen, dete koje dolazi na redovnu imunizaciju neće biti vraćeno, rade se uputnice, laboratorijske i obrade preoperativnih zahteva… U neverovatno velikom postotku mi radimo - objašnjava dr Selimić kada je upitan kakve zdravstvene usluge građani Sarajeva od danas (ne) mogu dobiti.

Kada je reč o vakcinaciji protiv koronavirusa, on podseća da ona nije u obaveznom programu vakcinacije, već je dobrovoljna, te da posla u tom pogledau svakako nemaju, jer nema vakcina.

- Nećemo mi ugroziti zdravlje građana, nego kantonalna i federalna vlast jer do ovog trenutka nisu kupili nijednu vakcinu - decidan je dr Selimić.

Kaže da građani ne treba da dolaze u Zetru jer im vlast nije objasnila da imaju tek toliko vakcina da mogu vakcinisati onkološke pacijente, pripadnike sigurnosnih agencija i uraditi revakcinaciju, što će se završiti ove sedmice.

- Svedoci smo da vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo nisu nabavile nijednu vakcinu, dakle ono malo što vakcinišemo jesu vakcine iz donacija i COVAX-a - kaže dr Selimić, tvrdeći da Vlada KS svoje neznanje i nerad pokušava prikriti spinom.

- Pokušavaju prebaciti odgovornost, građane okrenuti protiv nas - tvrdi dr Selimić.

Kako dodaje, u ovom trenutku u Zetri je moralo biti 550.000 doza vakcina kako bi 66% građana Kantona bilo vakcinisano pre 4. talasa pandemije, koji se očekuje u 11 mesecu.

Upitan o narednim koracima u njihovoj sindikalnoj borbi, dr Selimić podseća da je u petak s ministrom zdravlja KS Harisom Vranićem usaglašen kolektivni ugovor.

- Očekujem da me danas ili sutra ministar zdravstva pozove u svoj kabinet, da svaku stranicu parafiramo, da je niko ne može menjati, to će onda doći na sto premijeru Edinu Forti i Vladi KS. Onda je na njima da li će potpisati ili ne - zaključuje dr Selimić.

Autor: B. T.

#Sarajevo

#zdravstveni radnici

#Štrajk