Ima ponudu za posao

Visoki kazneni sud danas je objavio da na uslovnu slobodu pušta muškarca koji je odslužio 17 od 21 dosuđene godine zatvora.

Kako je objavljeno na veb stranicama Visokog kaznenog suda, rešenjem suda postalo je pravomoćno rešenje o uslovnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora zatvoreniku koji je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 21 godinu za krivično delo zlouporaba opojnih droga i falsifikovanje isprava.

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. Te osobe su u Južnoj Americi kupile 533,48 kg droge kokaina i jahtom prevezli u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi dalje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koje je stavio nepripadajuće registarske pločice, objavio je sud.

Datum otpuštanja zatvorenika na uslovni otpust odrediće nalogom sudija istrage u roku od tri dana od primanja rešenja Visokog kaznenog suda. Zatvorenik mora biti otpušten najkasnije u roku tri dana od donošenja naloga. Zatvorenik je dužan da se redovno javlja nadležnoj policijskoj stanici. Javljanje mora biti jednom mesečno do isteka uslovnog otpusta 2024. Zatvorenik može promeniti mesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda.

Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uslovnog otpusta. Zatvoreniku je boravak u zatvoru tokom izvršavanja kazne zatvora ocenjen kao ''naročito uspešan'',angažovan kao naročito uspešan radnik. Prije nije osuđivan, drugi krivični postupci protiv njega nisu u toku. Tokom izdržavanja kazne zatvora diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, ima ponudu za posao, objavio je sud.

Priznaje počinjenje krivičnih dela te izražava svoju kritičnost i žaljenje za počinjenim. Ima podršku porodice. Zatvorenik je do sada izdržao preko 17 godina izrečene mu kazne. Visoki kazneni sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostupanjskog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito uticalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima usetnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova krivična dela, zaključuje sud.

Autor: redportal.rs

#Diler

#Studiranje

#pravni fakultet