Teško poverovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu.

Željko Komšić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine ocenio je kako je današnja presuda Ratku Mladiću, u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.

Time je veoma jasno utvrđeno da je iz te namere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i sprovođenje tog niza najtežih krivičnih djela, dodao je Komšić.

- Među kojima je i zločin genocida. Zločin protiv čovečnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja. Kada to sve znamo, onda je jasno da tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine. U kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva. Sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima - kazao je Komšić.

Ako znamo da su vojni i politički vrh RS-a presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posledicama se suočava sadašnja Bosna i Hercegovina, onda se postavlja pitanje i delovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima, mišljenja je Komšić.

- To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država. Teško poverovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu. Koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama. U čemu ne mogu učešće imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata. Koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću - naveo je Željko Komšić.

Autor: nova.ba

#Bosna i Hercegovina

#Republika Srpska

#Željko Komšić