Tužilaštvo sprovelo rušenje zbog imovinskog spora

Crkva u Konjević Polju kod Bratunca jutros je srušena, a očekuje se da uklanjanje ostataka objekta bude završen tokom vikenda, kako prenosi Mondo.

Kako su preneli mediji iz BiH, pošto je sa crkve uklonjen niži od 2 krsta, bager ju je srušio za samo nekoliko minuta.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je postupajući tužilac, koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, posle zahteva za informacije od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva o preduzetim aktivnostima, dobio informaciju da su radovi na uklanjanju crkve počeli danas.

Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi izmeštanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac zatražio je od nadležnih institucija informaciju o preduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da tužilac informisan da je početak rušenja zakazan za 5. jun, kao i da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

IZVOR: YT / TV Podrinje - BiH

Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vreme rata u BiH Fata Orlović morala da napusti, zajedno sa sedmoro dece i mužem, koji je nastradao u ratu.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. doneo presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Vlasti RS ranije su najavljivale da će crkvu izmestiti sa tog prostora na neku drugu lokaciju, a ne da će biti srušena.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#bagerom crkvu

#fata orlović

#srušena crkva bosna

#srušena crkva bosni

#srušena crkva bratunac

#srušena crkva bratunca

#srušena crkva bratuncu