O budućnosti Evropske unije

Četiri države Višegradske grupe, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, te Austrija, uputile su novi nonpejper rukovodstvu Evropske unije, a koji se tiče Zapadnog Balkana, saznaje portal Klix.ba.

Ovaj dokument se ne bavi pitanjem granica u regiji, već traži od Evropske unije vrlo važnu podršku za celi region. Naime, ministri spoljnih poslova 5 država članica EU traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije.

Oni, kako saznaje navedeni portal, smatraju da države ove regije treba da imaju pravo i mogućnost da kažu svoje stavove u pogledu budućnosti Evropske unije, s obzirom na to da imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u Uniji. Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba biti deo inicijative Konferencija o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka.

Zamenica predsedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH dr Bisera Turković potvrdila je ovu informaciju, kazavši kako je upoznata o ovom dokumentu, koji smatra izuzetno značajnom inicijativom koju treba pozdraviti.

- Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski deo Evrope oduvek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcioniranju i jačanju države. Želja ovih 5 država da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vreme postati članice je važan signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna - istakla je ministarka Turković.

Prema njenim rečima, BiH pozdravlja ovu inicijativu i smatra je dobrodošlim pravcem jačanja veza i saradnje EU i država regije na bazi međusobnog poštovanja i zajedničke budućnosti.

Kako saznaje Klix.ba, inicijativa će biti upućena rukovodstvu Evropske unije, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Autor: S. H.

#Mađarska

#Slovačka

#Višegradska grupa

#Zapadni Balkan

#nonpejper

#poljska

#češka