Severna Makedonija među 10 najvećih zavisnika od nikotina na svetu

Svaki drugi građanin Makedonije puši cigarete po damping ceni. Kutija cigareta u Australiji iznosi 17 evra, dok je u Makedoniji evro i po, pa zbog toga građani mogu sebi priuštiti da puše i do 20 cigareta dnevno, što je prosek. Ovi upečatljivi podaci, Severnu Makedoniju svrstavaju među 10 najvećih zavisnika od nikotina na svetu, podstakli su regionalnu kancelariju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da preporuči vladinu strategiju i pomogne građanima da prestanu da puše.

Dr Valentina Simonovska sa Odeljenja za socijalnu medicinu u Centru za javno zdravlje Skoplje rekla je za Free Press da CJZ Skoplje ima celo odeljenje za odvikavanje od pušenja, koje dobrovoljno, besplatno i anonimno deluje. Od 2016. godine do danas u ovom odeljenju je registrovano 16 dosijea građana, od kojih su samo dvojica uspela da trajno napuste pušenje, a ostali su se vratili navici.

Ona naglašava da je loša navika poput udobnog kreveta koji je teško napustiti.

- Podrška porodice je veoma važna. Ako su supružnik ili deca posvećeni da ga podržavaju, uspeh je veći - kaže dr Simonovska.

U decembru je organizacija Analitika sprovela regionalnu studiju sa Univerzitetom u Čikagu, koji je zaključio da je Makedonija zemlja žestokih pušača. Već tada, poput SZO, preporučili su da se razviju efikasne službe za prestanak pušenja i stave na raspolaganje svim pušačima.

Prema istraživanju, samo 19% svih sadašnjih pušača pokušalo je prestati pušiti prošle godine, a u proseku je živelo bez cigarete nešto više od 90 dana. Predsednica udruženja porodičnih lekara dr Lidija Čolakova-Dervišova smatra da bi na televiziji umesto lekova trebalo da se vode kampanje za zdrav život.

- Mi lekari mnogim pacijentima kažemo da moraju da napuste pušenje jer vidimo da imaju ozbiljne posledice. Bol u grudima, bol u donjoj nozi, lupanje srca. Na pijacama se prodaje neprovereni duvan. Cigarete bi trebalo da poskupe, a umesto lekova treba reklamirati zdrav život i kolektivno zdravlje. Od najranijeg uzrasta u vrtićima i osnovnim školama treba postojati obrazovanje da je pušenje štetno - kaže dr Čolakova-Dervišova.

Centar za javno zdravlje Skoplje objavio je preporuke za odvikavanje od pušenja. Prema njihovim rečima, 78% pušača želi, ali ne može da ostavi pušenje bez pomoći, a kratkotrajne konsultacije sa lekarom, manje od tri minuta, povećavaju stopu prestanka pušenja. Zdravstveni radnici koji puše bolje razumeju izazove odvikavanja od pušenja, ali ne osećaju se pozvanim da savetuju o toj temi.

Autor: redportal.rs

#Severna Makedonija

#cigarete

#pušači

#pušenje