Izgrednik je učesnik ratova devedesetih

Zbog oštećenja tuđih stvari u formi ispisivanja ZDS i karakterističnog slova U u liftovima dve zgrade u Šibeniku, u Opštinskom sudu u ovom gradu osuđen je meštanin F.S. (54) na uslovnu kaznu od 10 meseci zatvora, sa dvogodišnjim rokom trajanja. Osuđeni je od ranije poznat policiji.

Sud mu je takođe naložio da plati odštetu u visini od 3.000 kuna (oko 47.000 dinara) suvlasnicima zgrada, koji su nakon njegovih neprimerenih likovnih majstorija morali da angažuju majstore.

Prvi prekršaj dotični je počinio u noći između 26. i 26. maja 2019. godine, kada je pod okriljem noći, na vrhu lifta u zgradi u Jelačićevoj ulici upaljačem ispisao velikim slovima ZDS, čime je napravio štetu od oko 1.000 kuna.

Potom je, prema istom scenariju, 7. juna iste godine oko 11 časova uveče ušetao u zgradu u Ulici branitelja Domovinskog rata, te je u liftu upaljačem ponovno ispisao ZDS, ali i kvakičasto `U`. Ta šteta je procenjena na 2.000 kuna, osim što je neovlašćeno menjao izgled površine.

- Smatram se krivim, ali protivim se imovinsko-pravnom zahtjevu oštećenika. Bio sam, naime, u teškoj situaciji. Dijete mi je bolesno, ne radim, gladan sam i frustriran svojom situacijom. Otprilike mjesec dana prije tog prvog događaja, ostao sam zaglavljen u liftu u zgradi Ulice branitelja Domovinskog rata. Upaljačem sam velikim tiskanim slovima napisao ZDS iz navedenog razloga, ali i zato što su na toj zgradi bili natpisi protiv branitelja, a ja sam bio sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1993. Tačno je da sam napisao i u liftu druge zgrade ZDS, ali nije istina da sam napisao slovo U. I na kraju da napomenem, nema govora o tome da je šteta 500 i 2500 kuna, već najviše 100 kuna. To je dovoljno da se krpom obrišu ta slova - naveo je optuženi Šibenčanin u sudnici.

U prilog mu nisu išli snimci nadzornih kamera u jednoj od zgrada koje su sve snimile.

Kao olakšavajuću okolnost sud mu je uzeo u obzir njegovo priznanje, očinstvo, te odlikovanost za učešće u tzv. Domovinskom ratu, dok mu je otežavajuća činjenica bila da je ranije osuđivan za falsifikovanje isprava i prevare.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#bivši policajac

#osuđen

#Šibenik