Šmita je na funkciju kandidovala Nemačka

Ambasadori država-članica Upravnog odbora Saveta za provodjenje mira u BiH (PIK) zvanično su imenovali Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Šmita je na funkciju kandidovala Nemačka. Iz Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da se Upravni odbor PIK-a "raduje saradnji sa Šmitom nakon što 1. аvgusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka stupiti na snagu".

- Upravni odbor PIK zahvaljuje Nemačkoj na inicijativi i uveren je da će Šmit ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprineti stabilnosti u BiH, tako što će obezbediti dosledno sprovodjenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma - navedeno je iz OHR-a.

Ističe se da odluka Upravnog odbora PIK-a dodatno naglašava opredeljenost za teritorijalni integritet BiH. OHR će sada, kako se navodi, obavestiti generalnog sekretara UN o odluci Upravnog odbora PIK-a. Do sada je bila praksa da mandat visokom predstavniku u BiH potvrdjuje Savet bezbednosti UN.

Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Autor: redportal.rs

#BiH

#Kristijan Šmit

#visoki predstavnik