Okupilo se više stotina građana Sarajeva, Zenice i drugih mesta iz Federacije BiH

Palestinska zajednica u BiH danas je na platou ispred sarajevske Vijećnice organizovala skup podrške palestinskom narodu, a okupilo se više stotina građana Sarajeva, Zenice i drugih mesta iz Federacije BiH.

Predstavnik udruženja ratnih veterana Armije RBiH iz Zenice Alija Redžić najavio je da će, ako se nastave udari na "braću Palestince", organizovati masovne proteste i tražiti da ambasador Izraela napusti BiH.

Predsednik Udruženja Palestinske zajednice u BiH Majed Maruf rekao je da je cilj skupa da se pošalje poruka mira međunarodnoj zajednici koja kaže da Izrael ima pravo da se brani. Osim Palestinske zajednice, skup su podržali Udruženje bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport i Udruženje "Mladi muslimani".

Tokom skupa viorile su se zastave Palestine i BiH i uzvikivale parole "Slobodna Palestina". Slovenački premijer Janez Janša ocenio je danas da skup podrške Palestincima, održan u Sarajevu, ne približava Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

- Ako neko misli da ovo u Sarajevu približava Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji i NATO-u, onda živi u velikoj iluziji - napisao je Janša u komentaru na svom Twitter nalogu.

Autor: redportal.rs

#Palestina

#Sarajevo

#skup podrške