Opasna varijanta virusa širi se u sve većem broju zemalja

Prvi slučaj indijske varijante novog koronavirusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su danas slovenački mediji.

Taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrdjena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratorije koje se bave sekvenciranjem genoma novog koronavirusa, među kojima je i laboratorija tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabeleže najpre unose u portal GISAID. Reč je o svetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog koronavirusa, prenosi STA.

Direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti sutra na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta, navodi Hina.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je indijska verzija novog koronavirusa zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svetom.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#indijski soj slovenija

#indijski soj sloveniji

#indijskog soja slovenija

#indijskog soja sloveniji