Stav Sudsko medicinskog odbora medicinskog fakulteta u Beogradu drugačiji

Suđenje lekarima Kliničkog centra Draganu Obradoviću, Brankici Dupanović i Bogdanki Andrić zbog smrti tridesetogodišnje Cetinjanke Ivane Šoć odloženo je za 3. jun kako bi se stranke upoznale sa izjašnjenjem veštaka Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, piše Dan.

- Imajući u vidu sadržaj važećih zakonskih odredbi u Republici Crnoj Gori, u potpunosti ostajemo kod svog stava da su delatnici KC Crne Gore prilikom medicinskog zbrinjavanja sada pokojne Ivane Šoć učinili niz propusta koji su uzrokovali pogoršanje njenog zdravlja i nastup smrtnog ishoda. Delatnici su temeljem kliničke slike i poznavanja epidimiološke situacije trebali postaviti sumnju na grip i započeti primenu specifične protivvirusne terapije čime bi se oštećenici pružili realni izgledi za izlečenje. Propusti delatnika imaju obeležja uopšte očiglednog nesavesnog postupanja opisanog u kaznenom delu Nesavesnog pružanja lekarske pomoći, a doveli su do smrti oštećenice - piše u izjašnjenju.

Takođe navode da "stav Sudsko medicinskog odbora medicinskog fakulteta u Beogradu smatramo neprihvatljivim i ne nalazimo mogućnost za usaglašavanje“.

Tokom sudskog postupka porodica Šoć je ukazivala da je nalaz beogradskih veštaka pravno nevaljan i da ga je trebalo izuzeti iz spisa, jer nije sačinjen u skladu sa naredbom suda.

- Veštaci su sami istraživali i pribavljali dokaze bez znanja i dopuštenja suda što je apsolutno neprihvatljivo. Sve primjedbe, sugestije i predloge oštećene porodice sud je po difoltu odbio”, kazala je Ana Raičević, sestra pokojne Ivane, i dodala da se agonija koju trpi porodica u vidu desetogodišnjeg postupka nastavlja jer se faktički postupak nalazi na početku.

Autor: Dan

#Ivana Šoć

#Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

#cetinje