Nobelovca dočekao Emir Kusturica

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke doputovao je na banjalučki aerodrom Mahovljani.

Nobelovca su dočekali proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica i savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Pero Simić.

Handkea će danas ugostiti srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica, predsednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Tom prilikom predsednik Republike Srpske uručiće Handkeu, intelektualcu, književniku, humanisti, nosiocu kulture mira i saradnje, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad gde će mu u Andrićevom institutu u 14 časova biti uručena Velika nagrada Ivo Andrić. Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Ova poseta izaziva niz kontroverzi u svetskoj javnosti, budući da su se građani Federacije Bosne i Hercegovine protestovali zbog njegovog izbora za Nobelovca. Peter Handke je aktivno učestvovao u odbrani naše zemlje od hajke koja se vodila u svetskim medijima devedesetih godina.

Autor: blic.rs / redportal.rs

#Banja Luka

#Emir Kusturica

#Republika Srpska

#peter handke

#stigao