Navodi se da je razlog nezadovoljstvo uslovima rada

SARAJEVO: Trinaest anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu podnelo je zahtev za raskid ugovora. Danas ili sutra biće održana hitna sednica Vlade KS povodom novonastale situacije, prenosi portal Klix.ba.

Razlog za otkaze je nezadovoljstvo uslovima rada, što je i kulminiralo prošlog meseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korišćenje neadekvatnih respiratora za kovid pacijente.

Informaciju o otkazima anesteziologa je potvrdio i ministar zdravstva KS Haris Vranić na Skupštini KS.

Za pismo koje je procurilo u javnost i podiglo veliku prašinu lekari su kazali da se radi o internoj komunikaciji, ali da je verodostojno. Kako Klix.ba saznaje od izvora na KCUS-u, jedan od ključnih razloga za ovako radikalan potez i otkaz 13 specijalista je navodni pritisak koji su imali jer je, nezvanično, od njih traženo da potpišu akt da pismo u kojem su naveli nezadovoljstvo uslovima rada i lečenja kovid pacijenata nije istina.

Tužilaštvo KS je formiralo predmet, a istražitelji SIPA su ušli na KCUS i oduzeli dokumentaciju koja će pomoći u istrazi da bi se utvrdilo da li su "malina respiratori" ispravni, koliko ih je u funkciji i da li su korišćeni na pacijentima zaraženim koronavirusom, te da li je pacijentima pružena adekvatna lekarska nega.

Za sada nije poznato o kojim anesteziolozima se radi, ali ova situacija će zadati novi udarac na KCUS i posebno zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo, naročito u vreme pandemije.

IZVOR: TW / @vladaks_

Autor: klix.ba / redportal.rs

#Kanton Sarajevo

#Klinički centar

#Otkaz

#Sarajevo

#Univerzitet u Sarajevu

#anesteziolozi