Žalbu razmotrio zaštitnik Ombudsmana

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti da sprovede hitnu obuku za sve službenike na temu postupanja sa uznemirenim pacijentima, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju o radu Ombudsmana za prethodnu godinu, a povodom fizičkog povređivanja pacijenta od strane stomatologa u bolnici, piše podgorički Dan.

U izveštaju o pritužbama na rad Specijalne bolnice za psihijatriju se navodi da se jedna žalba odnosila na prava lica lišenih slobode i četiri na zabranu mučenja i surovog neljudskog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

Zaštitniku je pacijent sa Odeljenja za lečenje bolesti zavisnosti kazao da ga je stomatolog u bolnici, dr H. H. fizički napao i tom mu je udarcem pesnicom u glavu polomio nos i nanio druge telesne povrede.

- Zaštitnik je nakon sprovedenog ispitnog postupka utvrdio da je postupanjem stomatologa povređeno pravo na fizički integritet podnosioca pritužbe i dao preporuke Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru da u budućem periodu sprovede hitnu obuku na temu postupanja sa uznemirenim pacijentima za sve službe podrške u bolnici, odnosno njihove službenike koji su u kontaktu sa pacijentima, uključujući i radnike koji vrše poslove obezbeđenja bolnice. SBP je najavila da će postupiti u skladu sa preporukom u vezi sa čim je preduzela korake - ističe se u izveštaju Zaštitnika.

Autor: Volim Podgoricu

#Stomatolog

#dobrota

#kotor

#pranje zuba