U susednoj državi otkriven 1. slučaj dvostrukog mutanta

Ceo svet poslednjih nedelja strepi od mutiranog soja koronavirusa koji je 1. put okriven u Indiji. Čak i zemlje u kojima je vakcinacija okončana, poput Izraela, uveli su stroge zabrane kada je reč o putovanjima u Indiju i dolasku turista iz te zemlje.

Sada je ovaj ozloglašeni soj virusa stigao i do našeg susedstva, odnosno do severoistočne granice naše zemlje.

Naime, Rumunija je otkrila 1. slučaj opasnog soja koji je dominantan u Indiji, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Indijski soj je dijagnostikovan kod mlađeg pacijenta (26), koji je stigao u Rumuniju pre oko mesec dana i imao je blaže simptome, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da Institut za javno zdravlje Rumunije smatra da otkriveni mutirani tip COVID-19 nije visokozarazan, iako se veruje da je izazvao veliki broj novoobolelih u Indiji.

Ministarsvo je izjavilo da prati i žarište slučajeva koronavirusa kod građevinskih radnika koji su nedavno stigli iz Indije u okrug Brašov.

Zvanične institucije Rumunije navele su da je danas od koronavirusa obolelo još 1.850 ljudi, čime je ukupan broj inficiranih od početka pandemije koronavirusa prešao 1.050.000 slučajeva zaraze u ovoj zemlji, dok je do sada preminuo 27.971 pacijent.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#indijski soj rumunija

#indijskog soja

#indijskom soju

#soj rumuniji