Nastavio majčin rad 💗

BANJALUKA: Dušan Stegić (81) iz Banjaluke je pasionirani ljubitelj ribolova, prirode i fotografije. Više od 3 decenije za pravoslavni Vaskrs ukrašava jaja, koja potom podeli porodici, prijateljima i poznanicima, prenose Nezavisne.com.

Dušan je inače profesor u penziji, a svake godine ukrasi više od 100 jaja.

Prema njegovim rečima, pre 30-ak godina poželeo je da počne da ukrašava jaja, te su ga već nakon prvih pokušaja pohvalila njegova deca i prijatelji.

Stegić je rekao:

Nakon majčine smrti ta tradicija je bila ugašena i žao mi je bilo da se tako nešto ne produži. Sećao sam se na koji način je ona to radila i pokušao sam. Potrebno je mnogo inspiracije, truda i rada kako bi svako jaje bilo drugačije, ali i kako bi bilo zaista lepo. Motivi mi dolaze odmah iz glave, ali se trudim da sva budu dobra.

Foto: Nezavisne.com/Dražan Pozderović

Ovaj svestrani penzioner priča kako je nezvanično proglašen najboljim u šaranju vaskršnjih jaja u gradu na Vrbasu:

Ove godine sam čak i ranije imao narudžbe od prijatelja, dece i unuka, tako da sam se ranije morao baciti na posao i ukrašavati jaja. Pre nekih 15 godina u Banjaluci je bilo takmičenje u ukrašavanju vaskršnjih jaja i moja su osvojila prvih 5 mesta.

Ekipi Nezavisnih Dušan je opisao celi proces ukrašavanja jaja. Objasnio je:

Tehnike koje koristim su tradicionalne, a svako jaje koje ukrasim je priča za sebe. Koristim samo čisti pčelinji vosak, sveću i pero. Samim nanošenjem voska na jaje postigne se sve. Nakon iscrtavanja, jaja ofarbam različitim bojama. Ovu tehniku sam naučio od majke i za mene je to najčistija tehnika ukrašavanja vaskršnjih jaja.

Kako je istakao, za ukrašavanje nekih jaja potrebno mu je oko 15 minuta, dok se za šaranje drugih mora napraviti više od 1.000 poteza perom, i to zahteva oko pola sata izdvojenog vremena.

Foto: Nezavisne.com/Dražan Pozderović

Nekoliko godina Stegić je obučavao i članice Udruženja Duga tajnama ukrašavanja voskom.

Takođe, imao je i izložbu svojih fotografija vaskršnjih jaja u Banskom dvoru.

Deca i unuci obožavaju njegovu tehniku ukrašavanja jaja i nestrpljivo čekaju svaki Vaskrs da vide nove tehnike i jaja u odnosu na prethodnu godinu.

Stegić je zaključio:

Jaja koja ukrasim nisu za tucanje i jelo, posebno zato što smatram da veštačke boje, makar na njima pisalo da su prehrambene, nisu u potpunosti zdrave. U svaku košaricu u koju stavljam jaja stavim i upozorenje, kao meru zaštite, a na neki način želim i da obezbedim da se ova jaja ne uništavaju.

Autor: Nemanja Vukojević / redportal.rs

#BANJALUKA

#Dušan Stegić

#Vrbas

#farbanje jaja

#jaja

#vaskrs