Građani Srbije će moći da putuju po EU kao i ostali

Građani država Zapadnog Balkana bi tokom pandemije koronavirusa mogli da putuju u Evropsku uniju kao i svi Evropljani - sa digitalnim zelenim sertifikatima. Čeka se odluka Evropskog parlamenta koji je dobio mišljenje Evrokomore.

Poslanici Evroparlamenta ovo pitanje nisu shvatali toliko bitno, dok nije došla inicijativa od država koje u velikoj meri zavise od turizma. Zbog toga je uveden zeleni digitalni sertifikat o vakcinaciji kako bi svi imali slobodan prolaz.

Inicijativu je pokrenula Austrija, Hrvatska i ostale, a sada je gotovo izvesno da će se ovih dana putovati na ovaj način.

Ono što je za Srbiju bitno, jeste koji će nama biti uslovi, međutim, to će biti regulisano mišljenjem Evrokomore da i zemlje Zapadnog Balkana trebaju imati tu istu mogućnost, iako nisu članice Evropske unije.

Digitalnim sertifikatom bi bile priznate sve sigurne i efikasne vakcine. Ovo je najavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

- Najveća evropska poslovna asocijacija podržala je uspostavljanje digitalnih zelenih sertifikata, u čiji sistem bi bio uključen i Zapadni Balkan - istakao je Čadež. - Uverena je da će to pomoći oživljavanju evropske ekonomije, obezbediti slobodno kretanje građana i privrednika i omogućiti neometano funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Evropska unija

#Zapadni Balkan

#digitalni sertifikati

#koronavirus

#kovid pasoš