Prvi premijer u istoriji ove zemlje koji je osvojio 3. mandat

Na izborima koji su juče održani u Albaniji Socijalistička partija Edija Rame uspela je da odnese pobedu, sudeći po preliminarnim rezultatima koje su preneli regionalni mediji.

Naime, socijalisti trenutno vode sa oko 49% osvojenih glasova građana, što je za manje od celog procenta više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane pre 4 godine.

Ukoliko konačni rezultati budu bliski onima koji su trenutno na snazi, Rama bi dobio novi mandat na čelu albanske vlade.

Opoziciona desničarska lista na čelu sa Ljuljzimom Bašom osvojila je, prema do sada prebrojanim glasovima, oko 39% podrške Albanaca. Iako je to značajan rast te liste u odnosu na prethodne izbore kada je Demokratska partija dobila oko 29% podrške građana, ona ipak nije uspela u želji da smeni socijalističku vlast.

Opozicija je u prethodne 2 godine vodila aktivnu kampanju bojkota, optužujući vlast za kontrolu medija i zloupotrebu funkcija. U zemlji su održavani mnogi protesti, a opozicija nije učestvovala na lokalnim izborima.

IZVOR: TW / @EuropeElects

Brojanje glasova odvija se vrlo sporo, s obzirom da se proces ne sprovodi na samim biračkim mestima, već se glasovi skupljaju u lokalne centre.

Na osnovu više od 50% obrađenih glasova Socijalistička partija raspolagaće sa 75 mesta u parlamentu Albanije, koji ukupno broji 140 poslanika. To bi Ediju Rami bilo dovoljno da ima stabilnu parlamentarnu većinu, koja bi mu obezbedila 3. uzastoni mandat na čelu albanske vlade.

Edi Rama bi na taj način postao 1. lider koji je u poslednjih 30 godina uspeo da na albanskoj političkoj sceni obezbedi više od 2 mandata na mestu predsednika vlade.

Autor: redportal.rs

#albanski izbori

#edija rame

#izbori albanija

#izbori albaniji

#rama

#rama socijalista

#ramu

#socijalisti albanija

#socijalisti albanije

#socijalistička partija albanije