Utvrđeno je da je beba živa rođena, i to u normalnom stadijumu, odnosno devet meseci, koliko je potrebno, i da je bila stara oko mesec dana.

Iako je prošlo devet meseci otkad je u jednom od kontejnera u centru Bijelog Polja pronađena mrtva beba, ni do danas se u ovom predmetu skoro nije krenulo sa mrtve tačke. Izuzev izuzetih tragova koji su upućeni na veštačenje u Forenzički centar u Danilovgrad, malo je toga poznato kad je ovaj slučaj u pitanju. Viši državni tužilac u Bijelom Polju Vladan Đalović kazao je za Dan da je u okviru svojih nadležnosti uradio sve što je trebalo.

- U nalazu koji je u Više državno tužilaštvo u Bijelo Polje stigao iz Podgorice, gde je izvršena obdukcija, ne može se sa sigurnošću utvrditi razlog smrti novorođene bebe. Obdukcija je trebalo da pokaže da li je beba živa rođena i ako jeste koliko je vremena žvjela. Na osnovu nalaza koje smo dobili ne može se utvrditi uzrok smrti, jer je leš bio u poodmaklom stadijumu truljenja - pojasnio je Đalović.

U međuvremenu, kako je kazao Đalović, čeka se da se neki DNK profil podudari sa onim koji je nađen ili se dobije konkretna informacija o ovom događaju.

Slučaj je prosleđen Osnovnom državnom tužilaštvu i kratko je saopšteno da će nastaviti sa daljim aktivnostima.

Portparol Višeg tužilaštva Hasan Lukač je kazao da je sa sigurnošću utvrđeno da se radi o ženskom detetu.

- Utvrđeno je da je beba živa rođena, i to u normalnom stadijumu, odnosno devet meseci, koliko je potrebno, i da je bila stara oko mesec dana - kazao je Lukač.

Iz policije su kazali da su detaljno istraživali slučaj bebe ostavljene u kontejneru 17. jula prošle godine.

Bebu su u kontejneru istovarenom u smećaru pronašla dvojica komunalca. Policija je u okviru istrage kontaktirala sa svim domovima zdravlja i bolnicama kako bi identifikovala majku novorođenčeta.

Inače, lani je policija evidentirala tri sumnjive smrti novorođenčadi u Crnoj Gori, za koje se sumnja da su ubistva.

Od 1990. do 1. aprila 2019. godine, crnogorska policija je evidentirala 35 ubistava novorođenčadi, pokazuju podaci koje je Dan na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, preko MANS-a, dobio od Uprave policije.

Deset slučajeva oduzimanja života novorođenim bebama ostalo je nerešeno do danas, dok se 25 smatra rešenim.

Autor: Volim Podgoricu

#Bijelo Polje

#Postporođajna depresija

#Pronađena beba

#Čedomorstvo