Politička nestabilnost u Bugarskoj

Početkom aprila u Bugarskoj su održani parlamentarni izbori, na kojima je partija Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) dosadašnjeg bugarskog premijera Bojka Borisova odnela pobedu sa 24% glasova.

Međutim, za formiranje vlade ovoj partiji je bila potrebna saradnja sa drugim političkim opcijama kako bi obezbedila potrebnu većinu u parlamentu.

Tu saradnju GERB je našao u vidu koalicije sa Unijom demokratskih snaga (UDF) ali ni to nije bilo dovoljno za parlamentarnu većinu, pa su ove 2 političke opcije bile u potrazi za još partnera koji bi želeli da sa njima formiraju vladu.

Međutim, kandidat koalicije GERB i UDF za premijera Danijel Mitov vratio je danas predsedniku Bugarske Rumenu Radevu mandat za formiranje vlade.

Takav potez Mitova je usledio nakon što je postalo jasno da koalicija neće uspeti da dobije većinu u parlamentu, prenosi bugarska agencija BTA.

Bugarski premijer Bojko Borisov je 14. aprila rekao da će njegova stranka GERB predložiti bivšeg ministra spoljnih poslova Danijela Mitova za mandatara vlade koju će pokušati da formira uz pomoć drugih stranka koje su ušle u parlament nakon izbora 4. aprila.

Prema Ustavu Bugarske, ako 1. mandatar ne uspe da obezbedi potrebnu većinu, predsednik treba da mandat ponudi drugoj po veličini stranci u parlamentu, u ovom slučaju pokretu Ima takav narod, koja će imati 7 dana da pokuša da dobije podršku u parlamentu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#borisov mandat

#borisov vlada

#borisov vladu

#bugarska izbori

#izbori bugarskoj