Ekolozi tvrde da je oko 300.000 ljudi duž celog toka reke Une u opasnosti.

Hrvatski fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz elektrane Krško potpisao je ugovor za angažovanje službe za fizičku zaštitu i bezbednost lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori, gde planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Područje Trgovske gore u hrvatskoj opštini Dvor, u kojoj se nalazi kasarna, tektonski je nestabilno i ne može da podnese veći zemljotres.

Ugovor je potpisan s preduzećem AKD-zaštita iz Zagreba, a ranije je objavljeno da je procenjena vrednost angažmana službe za fizičku zaštitu i bezbednost lokacije na Trgovskoj gori 726.000 evra.

Angažovano preduzeće obavljaće kontrolu ulaska i izlaska osoba, vozila i tereta, zabraniti ulazak u štićeni kompleks neovlašćenim osobama, kontrolisati unošenja i iznošenje materijala i opreme, održavati red i mir unutar kompleksa i ostale poslove zaštite u skladu sa Zakonom o privatnoj zaštiti.

Hrvatska ima obavezu zbrinjavanja polovine radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško nakon što postrojenje prestane sa radom.

Planirana lokacija za zbrinjavanje otpada kao i postojećeg institucionalnog otpada je kasarna Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, iako se ovim planovima protive stanovnici s obe strane granice. Izgradnji odlagališta za nuklearni otpad na granici usprotivili su se i zvaničnici BiH, koji su zatražili i podršku međunarodnih institucija, lokacija se nalazi i u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Una, najvećeg u BiH.

IZVOR: TW / Radio Banovina

Autor: Sputnjk

#BiH

#Hrvatska

#nuklearni otpad

#otpad