Nije postignut dogovor, kao ni prethodnih godina

Komemoracija žrtvama Jasenovca, najvećeg koncentracionog logora na ovim prostorima, zakazana je za sutra, ali nije postignut dogovor o zajedničkoj komemoraciji. Ponovo će, kao i ranije, komoracija ići u 3 kolone.

Prvi će vence u Jasenovcu položiti predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem, zatim će to uraditi predsednik države Zoran Milanović, a u trećoj koloni biće predstavnici Srpskog narodnog veća, jevrejskih i romskih organizacija i antifašisti.

Iako su nedavno Pupovac i Milanović imali žestoki politički sukob predsednik SNV-a nije imao ništa protiv da budu zajedno u Jasenovcu, ali je iz hrvatske vlade stigao odgovor da nema razloga "da se nešto glumi".

Protokol je predvideo da šef države i vlade idu odvojeno. Nedavni žestoki politički obračun predsednika države i premijera, ostavio je traga, pa je jednu kolonu između ostalog sprečio i sukob u političkom vrhu Hrvatske.

Milorad Pupovac, čiji je SDSS koalicioni partner u sadašnjoj vladi, neće biti u koloni koju će predvoditi premijer Plenković, već u onoj u kojoj su predstavnici naroda žrtava.

Svaka delegacija je dobila svoj termin, kako se ne bi susrele, a zbog epidemioloških mera biće mnogo manje ljudi u Jasenovcu.

Podsećamo, uoči ovogodišnjeg obeležavanja 76. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca, predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus pokrenuo je inicijativu da se zabrane ustaški simboli, ali do danas se ništa nije na tom planu dogodilo.

Autor: redportal.rs

#Godišnjica

#Komemoracija

#Plenković

#Pupovac

#jasenovac

#milanović

#obeležavanje

#tri kolone