9 prvih nagrada 😍

BANJALUKA: Zahvaljujući talentovanim mališanima i polaznicima Muzičko-edukativnog centra Banjaluka u grad na Vrbasu stiglo je čak 11 nagrada, koje su u kategoriji klavira osvojili mladi talenti u klasi nastavnice Jovane Savić Pajić na Internacionalnom festivalu muzike Primavera, koji je održan u etno-selu Stanišići, kod Bijeljine.

Festival je ove godine okupio 368 takmičara iz Srbije, BiH, Bugarske, Rumunije, Austrije i drugih zemalja regiona. Jovana Savić Pajić, direktorka Muzičko-edukativnog centra Banjaluka i profesorka klavira, za Nezavisne je rekla:

Ovo je 5. godina kako se ovaj veliki festival održava. Iako je prošle godine zbog pandemije takmičenje moralo biti otkazano, ove godine su organizatori uspeli okupiti veliki broj takmičara. Što se tiče Muzičko-edukativnog centra Banjaluka, mi smo izveli 11 tačaka, od toga smo imali 9 prvih nagrada, i to je baš udarnički rezultat. Takođe smo imali i po jednu 2. i 3. nagradu. Ove nagrade su sve iz samo jedne klase, što predstavlja fantastičan rezultat.

Dobitnici ovih velikih nagrada i priznanja su talentovani mališani od 6 do 11 godina, a prva mesta u pretkategoriji su zauzeli Katja Kuprešak, Teodor Zeljković, Nikolaj Karalić, Rajna Janković, Olivera Kecman, Emilija Gatić i Lazar Maglov. Medalju za 1. mesto su osvojili takođe i 2 klavirska dua Lazar Maglov i Olivera Kecman, te Nikolaj Karalić i Rajna Janković. Zapažen rezultat u 1. kategoriji su ostvarile i talentovane Zara Baštinac, dobitnica 2. nagrade, te Anja Vukelić, koja je osvojila 3. nagradu.

Učesnici su se tokom vikenda takmičili u disciplinama klavir, harmonika, violina, solo pevanje, duvači (flauta, klarinet, truba) i gitara.

Organizator festivala je Udruženje građana Muzički umetnici Semberije, a predsednik Udruženja Siniša Pajić kazao je da je ponosan na broj učesnika koji je ocenjivao međunarodni žiri. Prijatelj festivala i sponzor laureata bijeljinski advokat Miloš Stevanović istakao je da je Primavera postala zaštitni znak grada Bijeljina u kulturološkom smislu.

Autor: Neda Vukadin

#BANJALUKA

#Festival

#Muzika

#pijanisti

#takmičenje