100.000 stanovnika ostalo bez krova nad glavom

- Bez zvaničnih izveštaja, a samo naslućujući posledice snažnog zemljotresa koji je jutros oko 7.20 č. pogodio Crnu Goru, uputili smo se prema jugu. Na svega dvadesetak kilometara od Titograda tragovi katastrofe: izlomljene šine, iščupani pragovi, pokidani električni vodovi, zakrčeni drumovi odronima i stenama, kuće u ruševinama. Šta se sve dogodilo ovim ljudima, niko još nije javio, jer su sve veze uništene. Šta nas dalje očekuje na pitu prema moru, ko zna. Ovo je tek početak. Na dojutrošnjim putevima sada je bespuće. Prema jugu je od jutros prohodno jedino nebo - bio je prvi izveštaj novinara Televizije Titograd o katastrofalnom zemljotresu koji je 15. aprila 1979. g. pogodio Crnu Goru, a trajao je samo desetak sekundi.

Ovo je bio jedan on najvećih zabeleženih zemljotresa na području Balkana. U Crnoj Gori stradali su najviše primorski gradovi, i to gotovo svi: Bar, Budva, Petrovac, Kotor, Risan, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj.

Preko 100.000 građana Crne Gore ostalo je bez krova nad glavom jer su njihovi domovi sravnjeni sa zemljom, a 101 osoba je izgubila život. 😥

IZVOR: YT / Vojislav Arsenijevic

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Zemljotres

#Zemljotres 1979