Preko 383.000 bugarskih leva zaplenjeno kako bi se sprečila njihova upotreba za kupovinu glasova

Pet kandidata za parlament uhapšeno je zbog kupovine glasova, saopštilo je tužilaštvo u sredu na brifingu. Dvoje od njih je zadržano u 72-satnom pritvoru, drugo dvoje je zadržano na neodređeno, a jedan je pušten na slobodu, prenosi BNA.

Portparol generalnog tužioca, Sika Mileva, prokomentarisala je da je prvi put prema Zakonu o pranju novca preko 383.000 leva zaplenjeno na zahtev tužilaštva da spreči njihovu upotrebu za kupovinu glasova. Sudija za prekršaje je otkrio razne grupe za trgovinu drogom i šverc migranata koje su tražile šeme kupovine glasova, objasnila je Mileva.

U gradskom tužilaštvu Sofije pokrenuta su četiri postupka za kupovinu glasova. Jedan od njih je protiv kriminalne grupe koja uključuje jednog kandidata za poslanika, a koja je bila aktivna između 6. februara i 4. aprila. Navodni kolovođa je vlasnik četiri firme koje vode CNG pumpu, hotelski kompleks i kablovsku televiziju. Na mreži je održavao kontakt sa neformalnim liderom stranke koji boravi u trećoj zemlji. U grupi su bili i bivši zamenik gradonačelnika i sadašnji opštinski odbornik, kao i osoba koja je imala uticaja u pretežno romskim naseljima.

Predmetni postupak pokrenulo je i vodilo regionalno tužilaštvo u Plovdivu, ali je gradsko tužilaštvo Sofije upućeno kao nadležna institucija. Svi članovi ove grupe, osim jednog, uključujući kolovođu, stavljeni su u pritvor na neodređeno vreme. Kandidat za parlament, koji je uhapšen, nije uspeo da osvoji mesto.

Autor: redportal.rs

#Bugarska

#Parlament

#hapšenje

#kandidati