Nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je u pripremi drugi sporazum tri koalicije koje formiraju novu vladu, a koji će obuhvatiti i ukidanje Zakona o slobodi veroispovesti, ali nije precizno odgovorio na pitanje da li će biti ukinute sankcije Rusiji.

Odgovarajući na pitanje ruskog medija Njezagaj da li je moguće da će nakon promene vlasti Crna Gora ukinuti "antiruske sankcije", Krivokapić je kazao da su "odnosi uvek bili takvi da su se Rusi pre 30 godina doživljavali kao najbliži ljudi".

Kako prenosi RTCG, Krivokapić je naveo:

- Ali, Djukanović je vodio politiku u duhu Tita i naši odnosi su počeli da se pogoršavaju. Zbog toga ću reći najvažnije: uspostavićemo dobre odnose sa svim zemljama sveta, uključujući, naravno, i Rusiju.

Upitan zbog čega prvi koalicioni sporazum u pobedničkom bloku ne govori ništa o Zakonu o slobodi veroispovesti, Krivokapić je rekao da je u pripremi drugi sporazum. Zbog tog Zakona desetine hiljada gradjana protestovalo je na ulicama sedam meseci.

- Programom zakonodavnih reformi tu će na prvom mestu biti ukidanje takozvanog Zakona o slobodi veroispovesti.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović rekao je u intervjuu za bogradsku Televiziju Hram da od nove vlasti u Crnoj Gori očekuje da povuče Zakon o slobodi veroispovesti i predložio da nacrt novog zakona urade pravnici Srpske pravoslavne crkve.

Joanikije je rekao:

- Od nove vlasti očekujemo da aktuelni Zakon o slobodi veroispovesti povuče i da donese jedan savremen zakon koji će ispoštovati Ustav Crne Gore, ispoštovati verske slobode i prava svih vernika, da će obezbediti ravnopravnost medju svim verama. S obzirom koliko je SPC radila na toj temi i koliko smo naučnih skupova održali, imamo naših pravnika koji bi mogli da predlože nacrt tog zakon.

U sporazumu koji su potpisali lideri nove parlamentrane većine Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić, lider koalicije Mir je naša nacija Aleksa Bečić i lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović, ne pominje se Zakon o slobodi veroispovesti već samo da će nova demokratska vlast sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima.

Joanikije je rekao da je uveren da će nova vlast imati dobru volju da se povede jedan konstruktivan dijalog i da se donese novi zakon.

Autor: Beta News Agency

#Crna Gora