Obilazio stado i srušio se. Pronašla ga je 90-godišnja majka koja nije imala snage da ga podigne, celu noć je ostala pored njega pokušavajući da ga zagreje

Farmer iz kratovskog sela Emirica, kojeg je ekipa hitne pomoći u Kratovu prošle nedelje nosila 5 km preko planine, preminuo je jer nadležne institucije nisu obezbedile vozilo za njegov prevoz. Portparol bolnice u Štipu Marina Manumanska potvrdila je da je osoba umrla u 63. godini od jakih ozeblina i jakog krvarenja u mozgu, zbog čega lekari nisu mogli da ga spasu.

Farmer je prošle srede uveče izašao u obilazak stada, kada mu je pozlilo i pao je blizu kuće. Pronašla ga je 90-godišnja majka koja nije imala snage da ga podigne i celu noć je ostala pored njega pokušavajući da ga zagreje. Nakon što je provela 12 sati na niskim temperaturama, ujutru nije uspela ni da pozove pomoć mobilnim telefonom.

Medicinski tim iz Doma zdravlja u Kratovu krenuo je da mu pomogne, ali došlo je do drame kada vozilo nije moglo da prođe kroz visoke snežne nanose. Pešice su nastavili do njegove kuće, ali nakon što su videli stanje pacijenta, odmah su zatražili pomoć od nadležnih državnih i lokalnih službi. Nakon što niko nije uspeo da osigura džip, lekar Pavle Zafirov odlučio je da pacijenta nosi na improvizovanim nosilima.

- Nas četvoro smo pacijenta nosili kozjim stazama oko 5 sati, izuzetno strmim terenom i šumom na mestima pokrivenu snegom, preko reke i uzbrdo kroz koje bi se retko ko usudio da pređe peške. Na kraju smo oko 19 sati uspeli da dođemo do vozila i oko 20 sati da pacijenta prevezemo do Doma zdravlja Probištip, gde je dežurna ekipa bez reči i pitanja odvela pacijenta u Štip. Kroz suze i kuknjavu njegova 90-godišnja majka molila nas da spasimo njenog sina noseći ga na leđima istim kozjim stazama, duž kojih je ona donosila hranu partizanima koji su krvlju izgradili današnju državu koja nije želela da pomogne njenom sinu - piše dr Zafirov, koji je dramu objavio na Fejsbuku i pitao koliko vredi ljudski život u njegovoj zemlji, i zahtevao odgovornost od nadležnih institucija.

Direktor Centra za upravljanje krizama (CMC) Stojanče Angelov rekao je juče da je operativni službenik u CMC-u u Kratovu preduzeo sve mere da obezbedi džip i pozvao policiju, vatrogasnu jedinicu, Javno preduzeće Makedonski Sumi, EVN i Komunalno preduzeće, svi su ga odbili. Međutim, Angelov je priznao da je zaposleni mogao samoinicijativno da zatraži helikopter i da je mogao da stigne za kratko vreme, ali je bio fokusiran na zahtev medicinskog tima da pronađe terensko vozilo.

CMC je juče najavio da će formirati komisiju za utvrđivanje odgovornosti.

Autor: redportal.rs

#Kratovo

#SMRT

#Severna Makedonija

#farmer

#seljak