Veliki jubilej Grci dočekuju u uslovima pandemije

Grčka danas obeležava 200 godina od početka borbe za nezavisnost protiv Osmanskog carstva.

Zbog pandemije koronavirusa, proslava neće biti tako veličanstvena i masovna, sa svim paradama i ceremonijama koje su planirane.

Ipak, glavnoj ceremoniji prisustvovaće eminentni gosti iz inostranstva, uprkos svim merama opreza što se tiče zaštite od koronavirusa.

- Danas nacija slavi. Pre dva veka, grupa odlučnih boraca u Grčkoj i izvan nje podigla je zastavu nezavisnosti. Uz pomoć svojih saveznika, herojski su se borili i osvojili svoju slobodu - rekao je premijer Kirjakos Micotakis.

Tokom ceremonije iznad Akropolja u Atini je svečano podignuta grčka zastava.

Mere bezbednosti su pojačane, a 4.000 policajaca, dronova i snajperista razmešteno je u Atini, saopštili su iz medijskog tima policije.

Gledaocima nije dozvoljeno da prisustvuju svečanostima zbog rizika od koronavirusa, a ceremonije prati samo manji broj novinara.

Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin, britanski princ Čarls i francuski ministar odbrane Florans Parli položili su vence na Grobu neznanog vojnika uoči nacionalne parade.

Britanija, Francuska i Rusija imale su ključnu ulogu u pomaganju Grčkoj da stekne nezavisnost 1830. godine, posle skoro desetogodišnje borbe.

IZVOR: TW / WION

Grčka je 1. međunarodno priznata nacionalna država na Balkanu, koja se oslobodila od Osmanskog carstva, iako je Srbija bila ta koja je 1. pokrenula borbu za nezavisnost. Borci za nezavisnost Grčke, poput pesnika Rige od Fere, ugledali su se na srpsku borbu za nezavisnost u 2 ustanka protiv Turaka.

Mađutim, međunarodne okolnosti su bile takve da je Srbija dobila međunarodno priznanje čak pola veka nakon Grčke.

Autor: Srna / redportal.rs

#atina proslava

#borba za nezavisnost

#grci proslava

#grcka

#grcki ustanak

#grčki jubilej

#ustanak protiv turaka