Sputnjika V će biti ravnopravan sa vakcinama iz Evrope

Atina će priznati rusku vakcinu Sputnjik V ravnopravno sa ostalim evropskim vakcinama. Ovo je danas najavio ministar turizma Grčke Hari Teokaris.

Prema njegovim rečima, vakcinacija protiv COVID-19 nije preduslov za ulazak u Grčku.

- Da biste ušli u Grčku iz Rusije, morate ili biti vakcinisani ili imati negativan test na koronavirus ili imati antitela na koronavirus nakon oporavka. Dakle, nije neophodno vakcinisati se - rekao je Teokaris u intervjuu za RIA Novosti.

Primetio je da Grci žele da Rusi mogu da posete njihovu zemlju.

- Sputnjik V prepoznajemo ranije od nego Evropa. Odlučni smo da u potpunosti otvorimo svoje granice od 14. maja - naglasio je grčki ministar.

Teokaris je dodao da je Grčka srećna što je ruska kompanija koja proizvodi Sputnjik V podnela zahtev Evropskoj agenciji za lekove (EMA) za njegovo priznanje kako bi je mogli dobiti i Evropljani.

- Naša zemlja je odlučila da je za nas vakcina Sputnik V jednaka evropskim vakcinama kada se koristi na putovanjima, tako da turista može ući u našu zemlju bez potrebe da se testira svaki put kada leti - rekao je.

Ministar je takođe rekao da će turisti koji ulaze u zemlju morati da se pridržavaju svih sanitarnih standarda koji su na snazi u Grčkoj. Prema njegovim rečima, 2020. godine su u potpunosti primenjeni i turizam nije imao negativan uticaj na epidemiološku situaciju u državi.

Autor: redportal.rs

#EU

#Sputnjik V

#grčka

#vakcine