Vakcinalni pasoš će osmisliti kompanija MedIT

SARAJEVO: S obzirom na to da je već sada poznato kako putovanja u mnogim evropskim zemljama neće biti moguća bez potvrde o vakcinisanju, i Bosna i Hercegovina će morati da osmisli način dobijanja virtuelne potvrde za svoje stanovnike.

Pasoš o vakcinaciji protiv koronavirusa koji je potreban za slobodna putovanja unutar Evropske unije bi trebalo da bude na snazi već od 17. marta, a izgleda će biti odobrena putovanja samo onima koji su dobili vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

Pasoš će biti dostupan u 3 vida: digitalnom, elektronskom i pismenom. U Sarajevu bi kompanija MedIT trebalo da osmisli način dobijanja potvrde putem Vajbera. Da bi se uspostavila ovakva vrsta registra, prvo je potrebno da postoje naznake o tome da će krenuti masovna vakcinacija stanovništva, što u FBiH još uvek nije realno, prenosi portal Klix.ba.

BiH za sada ima sigurnih 40-ak hiljada vakcina, koje su donirali predsednici Srbije, Slovenije i Turske. U Republici Srpskoj su već nabavili nekoliko stotina hiljada vakcina i obeležili početak masovne vakcinacije, dok se u FBiH još uvek pregovara o nabavci i utvrđuju zakonitosti.

Portparol JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić je istakao:

Mi smo u KS za sada dobili malo doza, pa je naša higijensko-epidemiološka služba radila po spisku, a covid vaccine passport se može očekivati tek u eventualno 3. fazi, kada se krene u masovnu vakcinaciju, a što bi trebalo da usledi nakon što budu vakcinisani medicinski radnici i štićenici domova za starije.

Vakcinalni pasoš će osmisliti kompanija MedIT, koja informatički podržava ceo zdravstveni sistem u Domu zdravlja. Šarkić je rekao:

Oni su nama rekli da će preko Vajber aplikacije biti covid vakcinalni pasoš i da će se tu ostavljati lični podaci.

Osim što će za 3. fazu biti potrebne i velike količine vakcina, takođe će morati da se osigura i prostor. U pitanju je olimpijska dvorana Zetra, gde bi bili postavljeni vakcinalni punktovi i sve bi se informatički pokrilo.

Autor: klix.ba / redportal.rs

#COVID-19

#Maske

#Sarajevo

#Vakcina

#korona

#koronavirus

#kovid pasoši

#vajber

#vakcinacija