Nove i već postojeće mere važe do 18. 3. 2021. godine

BANJALUKA: Prema pisanju portala Banjaluka.com, nakon sednice Štaba za vanredne situacije Grada Banjaluka saopšteno je sledeće:

Obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru obavezno nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mere fizičkog rastojanja od 2 metra (osim u slučaju da se osoba kreće sama, sa članovima porodice ili tokom obavljanja fizičke aktivnosti).

Dodali su da je trenutna epidemiološka situacija u Banjaluci nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja.

Istakli su da su jednoglasno usvojeni i sledeći zaključci:

📍 Sve epidemiološke mere koje su trenutno na snazi ostaju i dalje, do 18. 3. 2021. godine.

📍 Zabranjuju su sva javna i privatna okupljanja do 18. 3 .2021. godine.

📍 Uputiti jasnu instrukciju i opomenu svim obrazovnim i kulturnim ustanovama da se obavezno poštuju epidemiološke mere, uz napomenu da će se vršiti pojačana kontrola u narednom periodu.

📍 Obavezuju se svi tržni centri i marketi da na vidnom mestu istaknu broj ljudi koji može biti unutra, a to je jedno lice na 4 kvadrata, te da kontrolišu ulazak i izlazak uz obaveznu dezinfekciju. Zabranjuju se bilo kakva okupljanja unutar njih. Gradski kontrolni organi moraju pojačati kontrolu provođenja ove mere. Ova mera odnosi se i na sve pijace.

📍 Gradski štab će uputiti predlog Republičkom štabu da se za ulazak u Republiku Srpsku / Bosnu i Hercegovinu uvede obavezan PCR test, osim za građane Republike Srbije.

📍 Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića, da dostavljaju izveštaje o epidemiološkoj situaciji na dnevnom nivou. U saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture RS razmotriti meru obustavljanja nastave u osnovnim školama (od 5 do 9 razreda) ukoliko se loša epidemiološka situacija nastavi.

📍 Naređuje se dezinfekcija javnih površina (javnih saobraćajnica u centralnom gradskom području i parkinzi), dečijih igrališta i posebno prilaza školama.

📍 Pojačati kontrolu poštovanja propisanih mera u gradskom saobraćaju.

U Gradskoj upravi Banjaluka su zaključili:

Ovim putem pozivamo sugrađane na dodatni oprez i da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mera, jer svaka mera ima efekta onoliko koliko se poštuje. Štab za vanredne situacije Grada Banjaluke nastaviće pratiti situaciju i u skladu s tim pravovremeno reagovati. Sledeća sednica Štaba biće održana u sredu ili četvrtak, a po potrebi i pre.

Autor: Marija Gajić / redportal.rs

#BANJALUKA

#COVID-19

#MASKA

#Maske

#Vakcina

#korona

#koronavirus

#mere

#nove mere

#vakcinacija