Epidemiološka situacija u gradu i dalje nepovoljna

BANJALUKA: Epidemiološka situacija u gradu je i dalje nepovoljna i sa tendencijom daljeg pogoršanja, te je u ovom momentu ključno poštovanje svih propisanih mera kako se ne bi došlo u situaciju da se donesu rigoroznije mere, saopšteno je posle jučerašnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, a preneo je portal Banjaluka.com.

Gradonačelnik Duško Stanivuković je rekao:

Obraćanje javnosti jeste poslednji apel, poziv, molba građanima na poštovanje mera, na maksimalnu disciplinu koja je moguća u ovom trenutku ako hoćemo da zadržimo postojeće mere i da ne idemo dalje u pooštravanje mera.

Kako je naveo, poštovanje mera i dodatni oprez potrebni su i zbog početka vakcinacije kako bi sam proces imao smisla.

U Domu zdravlja, kako su me obavestili, počela je vakcinacija zdravstvenih radnika, a uskoro će krenuti i vakcinacija građana. U tom smislu, Grad ide u opremanje prostora u kojima će se obavljati ovaj proces.

SITUACIJA SE POGORŠALA

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović kazala je da se epidemiološka situacija u gradu u zadnjih 10-ak dana pogoršala, kada je identifikovano 776 lica pozitivnih na koronu. U nedelji pre te bilo je 417 osoba.

Kako je navela, u kovid ambulanti se pregleda oko 100 pacijenata, te se uzme oko 200 briseva. Zabrinjavajuće je, kako je rekla, da je oko 300 pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno smešteno na UKC RS. Istakla je:

Kao medicinski deo Štaba sugerisali smo da se donesu ozbiljnije mere za grad. Međutim, došli smo do konsenzusa da ćemo sačekati dan, dva ili tri da vidimo kako će se stanje dalje razvijati. Posebno je zabrinjavajuće što se povećao broj školske dece i nastavnika koji su zaraženi ili su u izolaciji. S obziom na to da ne možemo identifiovati koja su to krizna područja, molimo sve da se pridržavaju svih propisanih mera.

Štab je danas zaključio i da će biti upućen dopis tržnim centrima i velikim marketima da prilikom organizovanja promocija i događaja obavezno moraju da traže saglasnost Grada i Doma zdravlja, s obzirom na to da je uočen veliki broj građana na tim događajima.

Takođe, tzv. kovid redari u marketima treba intenzivnije da upozoravaju posetioce na poštovanje propisnih mera.

Poseban dopis biće upućen i zajednicama etažnih vlasnika da se obrati pažnja na okupljanja po stanovima, te da ih prijave Komunalnoj policiji, ali i da se pojača dezinfekcija zajedničkih prostora ZEV.

Pozvani su svi poslodavci da organizuju rad što od kuće ili na druge prihvatljive načine.

Zbog pojačnih nadzora, deo radnika iz drugih organizacionih jedinica Gradske uprave raspoređen je u Komunalnu policiju i Inspekciju.

POJAČANA DEZINFEKCIJA JAVNOG PREVOZA

Naložena je i pojačana dezinfekcija autobusa javnog prevoza.

Činjenica je da je sve veći broj zaraženih među đacima i nastavnicima, te je Štab danas dodatno razgovarao i sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

Upućena je molba za dodatno sagledavanje svih mera u osnovnim i srednjim školama, kao i dodatna opreznost i poštovanje svih mera.

Grad sprovodi i kampanju pod nazivom Disciplinom do zdravlja.

Autor: Marija Gajić / redportal.rs

#BANJALUKA

#epidemiološke mere

#krizni štab

#pooštravanje mera