Od SMS-a do rešenja krizne situacije

SRBAC: Drama koja se u utorak satima odvijala u mestu Korovi, kod Srpca, uspešno je okončana zahvaljujući stručnosti i iskustvu Dalibora Nikolića, zamenika komandira lokalne policijske stanice, koji je meštanina Miodraga A. (59), koji je imao 2 bombe u džepovima, a pušku u ruci, ubedio da se preda policiji.

Krizna situacija, kako je potvrđeno Nezavisnim, počela je oko 13 č., kada je policiji prijavljeno da je Miodrag pucao prema radnicima jedne privatne firme, a koji su obavljali radove na trafostanici u Korovima, blizu kuće ovog muškarca. Izvori Nezavisnih ističu:

Ispostaviće se da je izašao iz kuće s poluautomatskom puškom, te 2 metka ispalio u vazduh, a 1 prema trafostanici, te pogodio spremnik za ulje. Radnici su se razbežali, a slučaj je prijavljen policiji.

Patrola je izašla na teren i utvrdila da je Miodrag ispalio više hitaca, pa se zaključao u pomoćni objekat blizu svoje kuće. Policajci su potom blokirali teren, te su oko 15.40 stupili u kontakt sa Miodragom i nagovorili ga da se preda. Ključnu ulogu tu je odigrao Nikolić.

Kako se saznaje, sve vreme dok je pričao sa Daliborom, Miodrag je u džepu držao 2 bombe, a u ruci pušku. Nikolić je na nekoliko metara prišao naoružanom muškarcu i ubedio ga da s njim pođe u Policijsku stanicu.

Dodaje da je zatim pokušao nekoliko puta pozvati osumnjičenog, ali on nije hteo da mu se javi na telefon, već je odbijao pozive. Usledio je plan B: poslao je Miodragu SMS u kojem se predstavio i rekao da samo želi da mu pomogne. Taj plan je delimično uspeo jer se Miodrag javio na telefon, ali isprva nije želeo da priča. Nikolić je pojasnio:

Samo sam ja pričao, predstavio sam se i rekao da sam tu da pomognem i garantovao sam mu bezbednost. Molio sam ga za saradnju i on je kasnije krenuo da priča sa mnom. Zatim je rekao da želi komunicirati samo sa mnom i da niko ne pokušava da uđe u dvorište ili da proba nešto uraditi, u protivnom će naići na 'iznenađenja'.

Nikolić je to preneo svojim pretpostavljenima i oni su mu nakon toga dozvolili da uđe u dvorište i da proba ostvariti direktan kontakt s Miodragom.

Rekao sam mu da odloži oružje u ćošak prostorije, što je on i uradio, te je iz 2 džepa jakne izvadio 2 ručne bombe. Tada sam pozvao bazu i rekao da mi obezbede vozilo ispred njegove kapije, te sam ga tada uhapsio i nas dvojica smo zajedno sami otišli u stanicu.

Nad Miodragom je, kako je potvrđeno Nezavisnim, izvršena kriminalistička obrada. Policajci su pronašli oružje i više metaka, ali i 2 ručne bombe.

Hrabri policajac je sa 15 godina obukao plavu uniformu, kada je postao kadet Škole unutrašnjih poslova. Nosio ju je pune 23 godine. Prošao je skoro sva radna mesta. Ocenjuje da je to iskustvo bilo ključno u ovom slučaju.

Nikolić je naveo:

Znao sam da može biti opasno, ali sam verovao da ću uspeti ovladati situacijom i staviti osumnjičenog pod kontrolu. I tako je i bilo.

Autor: redportal.rs

#Puška

#bomba

#policajac

#predaja