Najavili su da će protestovati svaki dan

Privrednici iz Kantona Sarajevo su razgovarali danas o zahtevima ka Vladi KS povodom najavljenog zatvaranja i poručili da će od četvrtka konstantno protestovati dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

Četiri udruženja u Kantonu Sarajevo koja okupljaju ugostitelje, male biznise, muzičare, zanatlije i hotelijere, od vlasti traže da uvedu potpuno zatvaranje jer samo na taj način oni mogu opstati.

- Tražimo totalni lockdown, proglašenje vanrednog stanja, zatvaranje čitavog kantona, da nema ulaza ni izlaza ili da se pusti sve da radi normalno - reako je jedan od privrednika u KS Ahmed Čehajić u ime svih. Dodaje kako niko od njih nije kriv što je kantonalna i federalna vlada nesposobna da nabavi vakcine.

Najavljuju i proteste od četvrtka, svaki dan dok uslov koji navode ne bude ispunjen.

- Nama je svakako već godinu polu-lockdown, svi radimo sa 30% kapaciteta, takođe sve radnike ćemo otpustiti i staviti na biro, jer nam ne daju nikakvu drugu soluciju - rekao je.

Prvi protest, mirna šetnja će biti održana u četvrtak, u 13 sati, od Večne vatre ka zgradi Vlade KS. Čehajić navodi da ugostitelji, privrednici, hotelijeri, muzičari i drugi zahtevaju odgovornost Kriznog štaba KS te ostavku premijera Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića ukoliko delimično vikend zatvaranje ne donese rezultate.

- Moj otac drži radnju, 20 godina radimo, mi jedva plate isplaćujemo. Oni nama ukidaju egzistenciju, a konstantno traže da držimo radnike i pozivaju nas na toleranciju. Oni uredno primaju platu, a mi ovde da crkavamo i čekamo hoće li šta pasti s neba - zaključio je on.

Autor: redportal.rs

#Bosna i Hercegovina

#Sarajevo

#lockdown

#ugostitelji