Srbija pogrešno razumela rezultate parlamentarnih izbora

Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je Srbiju da preko Nikšića želi da osvoji Crnu Goru i dodao da je na "najpogrešniji mogući način razumela rezultate parlamentarnih izbora", na kojima je njegova Demokratska partija socijalista nakon 30 godina izgubila vlast.

Lokalni izbori u Nikšiću, koji su zakazani za 14. mart, jesu prvi posle parlamentarnih izbora i održavaju se u jeku tenzija i skoro svakodnevnih incidenata. Nikšić je 2. po veličini grad u Crnoj Gori. Đukanović je u intervjuu za RTV Nikšić ocenio da je reč "o potrebi da se ponovo aktuelizuje projekat velike Srbije, neugasla, retrogradna nacionalistička ideja".

- Ovde je reč dakle o novoj ekspanziji Srbije prema svojim susedima, o novoj ekspanziji u regionu, sa očiglednom namerom da Srbija uspostavi neki status kolonijalnog upravljača nad zamišljenim srpskim prostorima, prostorima na kojima žive Srbi. I naravno da na taj način potire sve ono što je neko normalno građansko, multietničko ustrojstvo života u našem regionu - naveo je Đukanović.

Đukanović se upitao "ko je taj ko uopšte ima pravo da proglašava bilo koji prostor, svejedno da li je reč o državi Srbiji ili o državi Crnoj Gori, srpskim prostorom, koji je to prostor danas u kojem žive samo etnički Srbi, da bi ga neko nacionalistički svojatao".

- Jer, ako vam neko u Crnoj Gori, zastupajući ovakve retrogradne interese zvaničnog Beograda, dakle nudi da za određenu sumu novca napustite svoje interese, interese lojalnog građanina Nikšića, lojalnog državljanina Crne Gore i da za tu bednu sumu novca vi postanete izdajnik svojih interesa i da služite interesima druge države, kao plaćeni petokolonaš, onda je potpuno jasno da svako ko misli da to može da nametne Nikšiću je na pogrešnoj adresi - naveo je on.

Kako je dodao, Srbija je na najpogrešniji mogući način protumačila rezultate parlamentarnih izbora.

- Ona je rezultat parlamentarnih izbora protumačila kao otvorena vrata za nadiranje velikosrpskog nacionalizma prema Crnoj Gori. Oni se još uvek plaše sposobnosti Demokratske partije socijalista da se brzo obnovi - rekao je Đukanović. Kako je dodao, sva istraživanja pokazuju da raste podrška DPS pa zato, kako je dodao, pojačavaju svoju nacionalističku retoriku i političku i medijsku "jedne bezočne ofanzive prema Nikšiću i prema Crnoj Gori".

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Izbori

#Milo Đukanović

#Nikšić

#Srbija

#srbi

#srpski svet