Planirano snimanje u okolini Banjaluke

BANJALUKA: - Film Deca Kozare planiramo da snimamo u okolini Banjaluke. Izbor glumaca i teritorije gde se snima ovaj film treba da bude autentičan - rekao je u emisiji Intervju RTRS-a režiser i scenarista Lordan Zafranović. Naglasio je:

Biće tu velika međunarodna ekipa i bilo bi dobro da neki mladi ljudi sa ovih prostora, koji žele da se bave filmom, dođu volontirati, gledati kako se radi s glumcima i učiti taj plemeniti zanat.

Film Deca Kozare nije novi projekat, jer na njegovu realizaciju čeka se 35 godina. Zafranović je rekao:

Da, film je trebao biti snimljen pre više od 3 decenije, ali došlo je do rata, ja sam izbegao iz Hrvatske, i sve je stalo do nekih novih vremena.

Kao i u većini slučajeva, film umnogome zavisi od finansijske injekcije. Zafranović ističe da je Republika Srpska veoma važna u toj priči. Rekao je:

Smatrali smo da je neophodno doći i u Banjaluku, jer na prostoru Republike Srpske to se i dešavalo. Srpska jednostavno mora da bude u realizaciji filma, a nadam se, i u uspesima istoga.

O samom filmu kaže da je to priča zasnovana na isključivo istorijskim činjenicama:

Priča je ono što je napisao Arsen Diklić. To je drama jedne devojčice koja je prošla pakao, koja je prošla jasenovački logor. Na kraju filma smo ostavili nadu, koju je mogao da napiše samo Diklić. Bez obzira na kruto zlo, užas, on je uvek nalazio neke male prolaze ljudskosti, i to će biti fantastično u filmu. Film je istorijski veoma precizan, tu se nema šta ni dodati, niti oduzeti.

Zafranović naglašava da se film mora prepoznati i u Pekingu, i u Parizu, i u Londonu, i u Banjaluci. Istakao je:

Dakle, univerzalnost. Ne radi se istorijski film, već savremeni, samo je istorijska podloga, a u filmu se radi o vremenu koje može doći.

IZVOR: YT / RTRS vijesti

Autor: redportal.rs

#Arsen Diklić

#BANJALUKA

#Deca Kozare

#Lordan Zafranović

#film

#jasenovac

#univerzalnost