Požari niskog rastinja i šume

BANJALUKA: Na području grada Banjaluka juče su vatrogasci intervenisali 12 puta zbog požara niskog rastinja i šume, preneo je portal Banjaluka.com.

U Vatrogasnoj brigadi Banjaluka rekli su da je nisko rastinje gorelo u: Krminama, Piskavici, Drakuliću, Jošikovoj Vodi, Bukvaleku, ulicama Radovana Vulina, Braće Miletića i u Šargovačkoj, dok je u Aginom Selu izbio šumski požar.

U Vatrogasnoj brigadi su rekli:

Brzom intervencijom vatrogasaca požari su ugašeni. Poslednjih dana učestale su intervencije zbog nekontrolisanog širenja vatre izazvane paljenjem niskog rastinja, te i ovim putem iz Vatrogasne brigade apeluju na građane da ne pale nisko rastinje jer to može dovesti do požara većih razmera gde mogu biti ugroženi imovina, pa i ljudski životi.

KAZNE ZA NEODGOVORNE OD 100 DO 1.000 KM

Inače, Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mera zaštite požara (član 18, tačka 10) zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obaveštavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji kako bi se sprečilo širenje vatre.

Ovim Zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obaveštavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje da spreči širenje vatre.

Autor: Marija Grbić / redportal.rs

#BANJALUKA

#Požar

#Vatrogasci

#požari

#vatra