Čekaju Krivokapića i Abazovića na ulici da razgovaraju

Svi ugostiteljski lokali u Tuzima su jutros otvoreni, uprkos merama crnogorskog Ministarstva zdravlja za suzbijanje koronavirusa. Okupljeni građani, koje prevodi predsednik opštine Nik Đeljošaj, ne dozvoljavaju policiji da priđe i da ih zatvori.

- Pozvaću građane da pruže otpor ovom dešavanju. Blokiraćemo međunarodni put. Ovo je odmazda premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, jer sam ih prozvao zato što nisu čestitali dan državnosti Kosova. Čekamo premijera da objasni zašto smo diskriminisani - rekao je Đeljošaj novinarima.

On je sinoć objavio da će svi ugostiteljski objekti u toj opštini u četvrtak biti otvoreni, jer je odluka o zatvaranju, kako je ocenio, politički motivisana. U okviru strožih mera koje su donete u Crnoj Gori, od danas se zatvaraju lokali u Tuzima, Danilovgradu i Baru.

Nadležni su, između ostalog, odlučili da zabrane rad ugostiteljskih objekata u Tuzima i Danilovgradu, iako u tim opštinama nije veliki broj obolelih. Prethodnih dana veliki broj građana Podgorice je išao u te opštine, koje su blizu, jer su u Podgorici zatvoreni ugostiteljski objekti.

Na pitanje zašto smatra da je reč o političkoj odluci, Đeljošaj je za RTCG rekao da ni u jednoj drugoj opštini, koja ima isti broj obolelih, nije doneta odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

- Nezvanično sam čuo da je odluka doneta jer deo građana Podgorice dolazi na kafu. To nije problem Opštine Tuzi, već institucija - rekao je Đeljošaj.

Podgoričko tužilaštvo formiralo je sinoć predmet protiv Đeljošaja, nakon što je objavio na Fejsbuku da ugostiteljski objekti neće biti zatvoreni.

Povodom napetosti u Opštini Tuzi koja je nastala odbijanjem da se sprovedu restriktivne epidemiološke mere, oglasila se Vlada Crne Gore na Tviteru porukom da je spremna da odmah razgovara sa predsednikom Opštine Tuzi Nikom Đeljošajem.

- Povodom novonastale situacije u opštini Tuzi i nepoštovanja važećih epidemioloških mera, kojima se obezbeđuje zdravlje građana Tuzi i cele Crne Gore, Vlada je spremna da odmah sedne za sto sa g. Đeljošajem i reši nastali problem. Interes države i građana mora biti ispred svih drugih interesa, a nijedan pojedinac nije i neće biti jači od države - navedeno je na Tviter nalogu Vlade Crne Gore.

IZVOR: TW / @VladaCG

Premijer Zdravko Krivokapić doći će u Tuzi u 14 sati kako bi sa predsednikom Opštine Nikom Đeljošajem razgovarao o napetoj situaciju u toj Opštini nakon odluke gradskih vlasti da ne prihvate dodatne ograničavajuće epidemiološke mere koje je propisao Institut za javno zdravlje.

Nik Đeljošaj je pozvao i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića da dođe u Tuzi, ali se Abazović nije oglašavao.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Dritan Abazović

#Tuzi

#Zdravko Krivokapic

#koronavirus

#protesti

#vlada cg