Srbija i Republika Srpska danas prvi put u istoriji obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tog 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front.

Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda. U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice će biti okićene narodnom i državnom zastavom Republike Srbije.

Foto: Vucic.rs

Najvžnije beogradske ulice, kao i zgrade institucija biće okićeni sprkim zastavama. Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana svečana akademija.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front. Proboj je započet artiljerijskim bombardovanjem neprijateljskih položaja 14. septembra. Šifra za početak artiljerijskog bombardovanja bila je Šaljite jednog oficira i osam vojnika, što je značilo da artiljerijska priprema treba da počne 1. septembra po Julijanskom kalendaru u 8 časova, a da pešadijski napad treba da počne sutra u 5.30.

Artiljerijsko bombardovanje trajalo je 21 čas i 30 minuta, a vršeno je iz 2.096 artiljerijskih oruđa, od toga 576 na srpskom delu fronta. Artiljerija je počela u ranjim jutarnjim časovima po planu. Sledećeg dana, Francuzi i Srbi su napali i izvršili svoje ciljeve, neke bugarske jedinice su počele da se predaju bez borbe.

Foto: Wikipedia.org

Autor: redportal.rs

#Dan srpskog jedinstva

#Republika Srpska

#Srbija