Ruska državna Duma ratifikovala sporazum sa Srbijom o slobodnoj trgovinskoj zoni

Državna duma je ratifikovala Sporazum slobodnoj trgovinskoj zoni između Evroazijske ekonomske unije i Republike Srbije.

Sporazum koji je potpisan u Moskvi 25. oktobra 2019. godine definiše osnovna pravila trgovine između država članica Evroazijske ekonomske unije EAEU i Republike Srbije, u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije STO.

Prema dokumentu, stranke liberalizuju međusobnu trgovinu u skladu sa odredbama sporazuma i pravilima STO s ciljem uspostavljanja režima slobodne trgovine između EAEU i njenih država članica, s jedne strane, i Republike Srbije, s druge strane.

Strane se obavezuju da će sarađivati i razmenjivati informacije o standardima, tehničkim propisima, metrike, nadzoru tržišta i postupcima ocenjivanja usaglašenosti, uključujući akreditaciju, ispitivanje i sertifikaciju, kako bi poboljšale međusobno razumevanje njihovih sistema i sprečile pojavu bilo kakvih tehničkih prepreka u trgovini između njih.

Predviđeno je uvođenje elektronskog sistema za pružanje sertifikata o poreklu robe tokom carinjenja, administrativne saradnje nadležnih odeljenja strana i mehanizam bilateralnih zaštitnih mera, što omogućava brzi odgovor na promene na tržištu usled liberalizacije trgovine.

Autor: TASS / redportal.rs

#Duma

#Sporazum

#Srbija

#rusija