U kovid odeljenjima u Bolnici u Gradišci trenutno zbrinuto 46 pacijenata

GRADIŠKA: Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo početkom imunizacije zdravstvenih radnika u Gradišci vakcinom Sputnjik V protiv koronavirusa, istakavši da je prioritet sačuvati zdravlje onih koji brinu o zdravlju drugih.

Šeranić je naveo da će deo zdravstvenih radnika iz svih bolnica u Republici Srpskoj biti obuhvaćen ovom prvom vakcinacijom, za koju je obezbeđeno 2.000 doza vakcina za 1.000 ljudi.

On je pojasnio da će se masovna vakcinacija vršiti prioritetno u domovima zdravlja, a da će vakcinalni punktovi biti uspostavljani samo ako se za to ukaže potreba. Rekao je:

To će definisati sam broj lica koja se budu prijavila za vakcinaciju, a sama masovna vakcinacija će zavisiti i od dinamike pristizanja vakcina. Institut za javno zdravstvo radi na svim predviđenim aktivnostima, završili su do sada obezbeđenje uslova za hladni lanac za prenos vakcina i nabavku potrošne medicinske opreme koja je neophodna za vakcinaciju.

Resorni ministar danas je iskoristio posetu Bolnici u Gradišci da obiđe radove koji su završeni u okviru rekonstrukcije objektka ove zdravstvene ustanove, te da sa direktorom Rajkom Dodikom razgovara o uspostavljanju integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u ovoj ustanovi.

Dodik i još 15 zdravstvenih radnika iz kovid odeljenja primili su danas vakcinu protiv koronavirusa, te je istakao da je ubeđen u njenu efikasnot.

On je naveo da je u kovid odeljenjima u Bolnici u Gradišci trenutno zbrinuto 46 pacijenata, sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od kojih je po 7 vitalno ugoženo ili na respiratoru.

Načelnik kovid odeljenja Bolnice Gradiška Branka Milošević rekla je da su vakcine jedno od najvećih dostignuća u borbi protiv koronavirusa, koje jedine u ovom trenutku mogu da spase čovečanstvo.

Ona je istakla da je danas primila vakcinu da bi bila primer svojim saradnicima i pacijentima.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Gradiška

#Vakcina

#bolnica

#korona

#koronavirus

#vakcinacija

#zdravstveni radnici